12 грудня 1939 року у місті Луцьку наказом облздороввідділу було створено “Міську швидку допомогу”. До штату міської швидкої допомоги увійшло 30 осіб, 9 з яких були лікарями. Функціонувало 2 бригади, у розпорядженні яких знаходилось 3 автомобілі.
До початку 1941 року штат закладу збільшився до 46 посад.
Після німецько-радянської війни, з 01 квітня 1944р. роботу швидкої допомоги було відновлено, як «Станція швидкої допомоги». В той час станція налічувала 2 лікарів та одного фельдшера, на посаді виконуючого обов’язки лікаря.
Поступово заклад збільшувався і вже в 1969 році в її складі було 5 бригад.
В рамках реформування галузі медицини Волинської області, шляхом реорганізації та об’єднання всіх існуючих підрозділів швидкої медичної допомоги, медицини катастроф і санітарної авіації, в межах області було утворено єдиний комунальний заклад: «Волинський обласний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф», а з З 21.06.2019 року комунальний заклад реформовано у комунальне підприємство “Волинський обласний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф” Волинської обласної ради”.
Сьогодні в структурі КП «ВОЦЕМДМК» функціонує центральна оперативна диспетчерська, 16 відділень екстреної медичної допомоги (далі-ЕМД), на базі яких працює 30 пунктів постійного базування бригад ЕМД, відділ медицини катастроф. У КП «ВОЦЕМДМК» працює 72 бригади екстреної медичної допомоги, з них 13 лікарських та 59 фельдшерських бригад ЕМД.
Дорогі колеги, це Наші спільні зусилля зробили Наше підприємство таким, яким ми його бачимо сьогодні, – потужним і сучасним. Саме високий рівень професіоналізму наших фахівців став складовим успішної діяльності.
Вітаємо колектив комунального підприємства «Волинський обласний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф» Волинської обласної ради з 82 річницею.
Дякуємо Вам за професійність та любов до обраної професії. Бажаємо Всім здоров’я, наснаги та впевненості в майбутньому, яке ми створюємо разом.

З повагою, Адміністрація